Návrh: elektro – baterie před vyhozením přeměřit

Asi 1/3 vyhozených baterií je nabitá víc než z 1/2, další 1/3 je ještě použitelná v přístrojích s menším příkonem (budík, hodiny, radiopřijímač) a jen 1/3 z vyhozených baterií je úplně vybitá. Nevěříte? Domluvte se v obchodě, kam je lidé vyhazují, vezměte si jich hrst a přeměřte je.

Dnes se dá levně pořídit i šikovná zkoušečka – v Číně za pár dolarů (nebo určitě i v místním obchodě, pokud ji budeme dostatečně důsledně poptávat) , kterou zvládnout ovládat i pětileté děti. Vyzkoušená je ta na obrázku – i když se dají sehnat levnější, tak tahle má vhodný vnitřní odpor (4 Ω) a dobrou citlivost ručky.

Když nám přestane fungovat přístroj, ve kterém jsou např. 4 články, tak obvykle vyhodíme všechny. Ale přitom mohou být všechny jen částečně vybité, anebo stačí jeden nebo dva vybitý, a přístroj už nehraje.

Snadný a rychlý způsob je baterie přeměřit. Měření voltmetrem není dobré, protože neměří baterie pod zátěží, ale jen naprázdno, kdy se neuplatňuje vnitřní odpor, takže nelze dobře rozpoznat, jaký proud je baterie schopná dát.

Jedna možnost je udělat si zkoušečku ze žárovky na 1,5 V a podle jejího jasu odhadnout stupeň nabití baterie.

 

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.