Vítězem komunálních voleb 2018 ve Slatiňanech se stala Sedma

Slatiňanská Sedma letos vyhrála obecní volby poprvé ve své historii psané od roku 2006. Získala přes 1/3 hlasů (oproti 1/5 až 1/4 v předchozích obdobích), což jí vyneslo 7 mandátů z celkového počtu 21. V absolutní počtu dostala o 50% více plných hlasů*) (minule 319, letos 481).

Tím vystřídala favorita předchozích tří volebních období – stranu SNK, která se umístila s 27% na druhém místě s 6ti zastupiteli, která získala podobně hlasů (395*) jako minule (388*), ale tentokrát to stačilo jen na 2. místo. SNK u nás působí také od roku 2006.

Dosavadní starosta Ivan Jeník a lídr SNK k tomu uvedl: „Myslím, že se Sedmě podařilo lépe prodat výsledky práce na radnici a myslím, že to byly výsledky společné práce, ale my jsme je nedokázali prezentovat. Od založení Sedmy ve Slatiňanech získala vždy nejméně 5 křesel z jednadvacetičleného zastupitelstva a od jejího začátku  byla s námi v koalici. Výsledek letošní je přesně obráceným výsledkem voleb minulých. Na závěr mne osobně mrzí nízká volební účast . To možná hovoří o zájmu či nezájmu o dění na radnici.“

Třetí byla překvapivě koalice ODS a TOP09 s 22% , která získala 5 zastupitelů (3 pro ODS a 2 pro TOP09). Čtvrtí jsou s 8% a dvěma mandáty komunisté (pokles ze 131 na 123 hlasů*) a poslední Lidovci s 7% (pokles ze 122 na 114*) obhájili jen jednoho zastupitele.

Vít Steklý, předseda TOP09, uvedl: „Výsledek voleb společné kandidátky ODS a TOP09 všechny překvapil. Jednoznačně vyjádřil podporu našich volebních hesel ‚Za lepší Slatiňany, Volte změnu‘. Na základě získané důvěry od našich voličů budeme v tomto duchu vést povolební vyjednávání. Není lepší poděkování voličům, než plnění programu.

Volební účast byla 48%, což je maličko více, než minule (46%) a méně než v roce 2010 (54%). Zejména vlivem migrace přibylo ve Slatiňanech 141 osob a voleb se tak zúčastnilo o 129 více než minule. Letos se nezúčastnilo voleb hnutí ANO, které mělo 4 zastupitele, zatímco ODS a TOP09 neměly žádného. Z toho lze usoudit, že Sedma, ODS a TOP09 získaly hlasy navíc díky bývalým příznivcům ANO a imigrantům, zatímco ostatní strany mají podporu konstantní.

Možná hrálo roli to, že nekandidoval favorit národní politiky i chrudimských voleb, tedy hnutí Akce Nespokojených Občanů, ani Okamurovci, Piráti či ČSSD. Možná proto, že žádná z těchto velkých stran zde na lokální úrovni nepůsobí, tedy nebojuje za „společné věci“, možná také proto, že voliči v komunální politice stále ještě preferují známé tváře před mediálními kampaněmi.

Účast (jen) poloviny voličů může svědčit o tom, že voliči politice nedůvěřují a nevěří, že mohou něco změnit, nebo jsou naopak s děním na městě spokojeni a nemají potřebu na něm nic měnit anebo jsou pro ně všichni potenciální zastupitelé přijatelní.

Objevil se ještě argument, že významné množství voličů (např. senioři) zaškrtli políčko prvního kandidáta v domnění, že křížkují celou stranu, čímž té straně pak dali místo 21 hlasů pouhý jeden. To nelze u nás vyloučit, protože bylo zaregistrováno 1618 obálek 29957 dílčích hlasů, což činí 18,5 dílčích hlasů na voliče místo 21, které byly k dispozici. V přepočtu to činí 192 plných hlasů*, které byly tímto nedopatřením možná ztraceny. V minulých volbách 2014 to bylo ještě slabší – 17,7 hlasů na obálku, tedy 263 hlasů*.

Povolební vyjednávání. Žádná ze stran nemá tolik mandátů, aby měla většinu v zastupitelstvu, a tak se musí strany – stejně jako v předchozích obdobích – domluvit, koho zvolí do vedení města a do rady města , které mají největší pravomoci. Žádná strana tedy nebude mít volný prostor vést město svým směrem a budou vždy nutné nějaké kompromisy, i když volební programy jednotlivých stran se v mnohém překrývají.

Nabízí se pár variant koalic stran, ale je třeba pamatovat, že zastupitel hlasuje každý za sebe, takže možných variant vývoje je mnohem více.

Tak jako tak budeme situaci sledovat a ať město „získá“ kdokoliv, budeme se i jeho snažit vtáhnout do oboustranné komunikace s občany, což je také hlavní účel tohoto webu.

*) Každý volič má 1 „plný hlas“, který se dělí na 21 dílčích hlasů. Když jeden volič zvolí z nějaké strany 11 lidí a druhý volič 10 lidí, dostane strana tímto jeden „plný hlas“.

3 komentáře u „Vítězem komunálních voleb 2018 ve Slatiňanech se stala Sedma“

  1. Ve městě se šíří informace, že jeden z důvodů neúspěchu volebních výsledků SNK ED je neschválení nového územního plánu města a tím i nemožnost dalšího rozvoje města.
    Jen pro úplnost informací velice rád bych sdělil, že ve volebním období 2010-2014, tedy od prvopočátku tvorby nového územního plánu, byli odpovědni za jeho přípravu a připomínkování hlavně členové komise, což byli za Sedmu pan J.Brůžek a pan P. Kolek doplněni panem M. Kubínem /ČSSD/.
    V dalším volebním období byl požadavek Sedmy, aby se mohla aktivně podílet na tvorbě územního plánu tak, aby nedocházelo k prosazování požadavků v rozporu z jejich programem. To bylo akceptováno a komise pracovala v letech 2014-2018 ve složení pan T.Růžička, P.Kolek (oba Sedma) a pan M. Hudec (ANO).
    Pan Růžička byl mimo to pověřen zastupitelstvem města jednat se zpracovatelem za zastupitelstvo a předkládat mu připomínky. Nejednalo se o žádný vytvořený byrokratický proces, ale o dodržování zákona.
    Toto považuji za vhodné sdělit veřejnosti a uvést věci na pravou míru. Myslím, že není správné se za někoho schovávat, ale podat informace úplné a ne jen ty, co se hodí.
    MVDr.Ivan Jeník

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.