Dan Vychodil: Ohlédnutí za volbami

Milí spoluobčané, máme za sebou volby, povolební vyjednávání a ustavující zastupitelstvo, které zvolilo starostu, místostarostu a radu města. Nechal jsem si trochu časového odstupu a rád bych Vám nabídl svůj pohled na věc.

Výsledek voleb Sedma vnímala jako jasný signál ke změně ve vedení města. Proto jsme začali jednat s ODS-TOP. V prvé řadě nám šlo o průnik volebních programů, pak až o personální věci. Jednání probíhalo zpočátku slibně, později se zadrhlo na odlišných představách v personálním obsazení rady města. Sedma chtěla nominovat starostu i místostarostu jako spolupracující tandem. Koneckonců to takto fungovalo v posledních několika volebních obdobích ze strany SNK-ED, které mělo jako tehdejší vítěz voleb starostu i místostarostu. Tento model dává smysl pro efektivní týmovou práci a používá se v řadě řídících pozic soukromé i veřejné sféry.

Někteří představitelé SNK-ED nám nabídli podporu této varianty. Pokusili jsme se tedy s nimi o této variantě vyjednávat. Pak se domluvili na koalici SNK-ED s ODS-TOP bez nás

Tento postup, kdy dvě slabší strany obejdou vítěze voleb a utvoří koalici, je jistě legitimní. Z mého pohledu má však dva kazy na kráse. Významní představitelé SNK-ED a ODS-TOP veřejně i soukromě prohlašovali, že je jejich vzájemná spolupráce je nemyslitelná. Když šlo o rozdělení funkcí, tak se dohodli. Druhým problémem je z mého pohledu způsob volby starosty a místostarosty, který byl tajný. Zřejmě nemělo být před veřejností vidět, kdo pro koho hlasuje. Tak tedy vězte, zastupitelstvo má 21 členů. 14 zastupitelů hlasovalo pro koalici SNK-ED a ODS-TOP09. Protože zbývajících sedm zastupitelů Sedmy hlasovalo pro své kandidáty, je zjevné, že se vzájemně podpořili i ti, kteří takové spojenectví vylučovali.

Sedma již v minulosti prosadila veřejné hlasování o obsazení funkcí ve vedení města. Nyní se podle našeho názoru vracíme někam zpátky k nedostatečné deklarativnosti až zakrývání.

Členové Sedmy si udrželi vnitřní integritu a dodrželi slovo, že budou usilovat o změnu ve vedení města. Nikoliv jejich vinou se toto nestalo. Měli jsme kandidáty na starostu, místostarostu i členy rady. Nepodařilo se nám vyjednávání. Zůstali jsme však věrni svým hodnotám i postojům. Budeme tedy v opozici. V opozici, která bude férová, ale velmi přísná.  Opozicí, která bude aktivní.

Jeden komentář u “Dan Vychodil: Ohlédnutí za volbami”

  1. Milí přátelé
    Na úvod svého malého příspěvku dvě poděkování.
    1) Robertu Koblížkovi za to, že Slatiňáka vymyslel a rozjel.
    2) Danu Vychodilovi za věcné, slušné a pravdivé ohlédnutí po komunálních volbách.
    A nyní ten můj příspěvek.
    Reaguji na rozhovor se starostou na stránkách tohoto média. Bylo by toho ke komentáři více, ale zmíním se jen o jedné věci. Pan starosta uvedl jako důvod neúspěchu Sedmy, že prý podlehla vítězné euforii a tuto pak nezvládla! To opravdu nevím, kde na něco takového přišel. Byl jsem na všech schůzích Sedmy před i po volbách. Věřte, že něco, co by se dalo nazvat euforií tam rozhodně nebylo ani náznakem. Žádné přípitky, žádné vítězné doutníky, žádné volání „Hurá!“ Hned na první povolební schůzi se rozběhla seriózní a věcná jednání o tom, co bude dále, kdo je schopen nabídnout nějakou svou odbornost a zkušenost, s čím půjdeme do povolebního vyjednávání a pod. Stavěli jsem na oboustranně proklamované nenávisti Málková vers. Jeník a většina členů Sedmy (já osobně ne) věřila tomu ti dva spolu prostě nepůjdou. Ale to byl velký omyl a toto byla ta hlavní (nikoli jediná) příčina neúspěšného jednání. Sedma podcenila obrovskou touhu po funkci a moci. Budiž, mají, co chtěli, ale zvládnou to nyní? To se teprve ukáže.
    zdeněk jirásek

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.