Obnova starých sadů ke 100 výročí vzniku republiky

obnova sadu u křížku

V neděli 11. listopadu se sešli ochotní lidé, aby obnovili zničené sady U křížku a směrem k Celní škole. Akci organizovalo slatiňanské skautské středisko ve spolupráci s aktivními občany a za podpory Města Slatiňany, zejména pracovníků údržby.  Smyslem akce bylo přispět k obnově krajiny a vztahu obyvatel k ní.

Akci jsme pořádali ke stému výročí vzniku samostatného Československa. Na začátek zazněly myšlenky prvního a posledního čs. prezidenta:

obnova sadu u křížku

„Člověk má mít velké ideály. Musí však vědět, že takové ideály lze uskutečňovat pouze každodenní drobnou prací“ TGM

„Naděje nespočívá v tom, že věci, které děláme, dobře dopadnou. Naděje spočívá v tom, že věci, které děláme mají smysl, ať dopadnou jakkoliv“.  Václav Havel

Následně pronesl svou báseň o stromech Zdeněk Jirásek.

Po instruktáži jsme se dali do sázení. Sázeli se vysokokmeny vhodných odrůd hrušní, třešní a slivoní. Celkem bylo vysazeno 83 stromů v prostoru U křížku a v sadu podél silnice od „Křížku“ k Celní škole, čtyři chybějící hrušně podél cesty z Podskály k Třešňovce a jedna zbývající třešeň u vchodu do Třešňovky. Stromky zajistilo skautské středisko u kvalitních pěstitelů, účastníci (rodiny, jednotlivci, oddíly a spolky…) si je zaplatili a vysadili. Děkujeme všem za aktivní účast.

Daniel Vychodil, vedoucí skautského střediska

obnova sadu u křížku

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.